Skip to content

­čĆŤUniversitatea de Vest din Timi╚Öoara (abreviat─â UVT) se afl─â ├«n cartierul Elisabetin, pe Vasile P├órvan nr. 4 ╚Öi este principala institu╚Ťie de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior ╚Öi centru de cercetare din vestul Rom├óniei. UVT este unul din cei cinci membri ai consor╚Ťiului ÔÇ×UniversitariaÔÇŁ (grupul universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti de elit─â).
­čôÜOriginea UVT este legat─â de decretul-lege nr. 660/30 decembrie 1944, ├«n care se men╚Ťiona c─â o universitate trebuia creat─â ├«n partea de vest a ╚Ť─ârii. Transformarea acestei institu╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior ├«ntr-o universitate a avut loc la sf├ór╚Öitul lunii septembrie 1962.
­čÄĘ├Än anul 1968 institu╚Ťia a devenit o universitate de sine st─ât─âtoare. A urmat o perioad─â dificil─â, ├«n special pentru ╚Ötiin╚Ťele umaniste ╚Öi cele exacte. Domenii ca muzica, artele plastice, istoria, geografia, ╚Ötiin╚Ťele naturii sau chimia au dispăÄrut pe r├ónd. Drept urmare multe din facultăÄ╚Ťile universit─â╚Ťii au fost transferate la alte institu╚Ťii.
­čîŞAnul 1989, anul revolu╚Ťiei rom├óne, a fost un punct de cotitur─â ├«n dezvoltarea universit─â╚Ťii. O schimbare esen╚Ťial─â de mentalitate a avut loc ├«n percep╚Ťia institu╚Ťiei academice, urm├ónd modelul institu╚Ťiilor democratice similare din vest. O ampl─â reform─â institu╚Ťional─â a avut loc, ├«ncep├ónd cu redefinirea misiunii universit─â╚Ťii, prin stabilirea obiectivelor de urmat pentru realizarea misiunii.
­čą│Vrei s─â descoperi aceast─â loca╚Ťie prin intermediul unui Treasure Hunt? Completeaz─â formularul de ├«nscriere:┬áhttp://treasureoftimisoara.cdpp.ro/inscrieri/
ÔťůProiectul este finan╚Ťat de Municipiul Timi╚Öoara, prin Centrul de Proiecte Timi╚Öoara ╚Öi se desf─â╚Öoar─â cu ajutorul mai multor organiza╚Ťii ╚Öi institu╚Ťii din jude╚Ťul Timi╚Ö.
#cdpp #CentrulDeProiecteTimisoara #CulturaÎnPrezent #TreasureOfTimisoara #TreasureOfRomania #cdppcultural pregătiri pentru #Timișoara2023