Skip to content

­čą│Azi e timpul s─â descoperim o nou─â loca╚Ťie prin proiectul Treasure of Timi╚Öoara! Este vorba de Fabrica de bere din cartierul Fabric.
­čŹ╗Fabrica de bere Timi╚Öoreana este prima fabric─â de bere ├«nfiin╚Ťat─â pe teritoriul actual al Rom├óniei, ├«n 1718.
­čôůCu trecerea anilor, Fabrica de bere a suferit modific─âri.
­čöŞ├Än 1718, dup─â ce Eugeniu de Savoia a eliberat Timi╚Öoara de sub st─âp├ónirea otoman─â, acesta a construit aceast─â fabric─â de bere pentru armata austriac─â.
­čöŞ├Än 1872, timi╚Öorenii cump─âr─â aceast─â fabric─â dup─â ce a fost scoas─â la licita╚Ťie pentru a o salva de la faliment.
­čöŞ1890 a fost un an tragic, Fabrica de bere Timi╚Öoreana suferind un incendiu ce a distrus cl─âdirile principale ╚Öi instala╚Ťiile fabricii. Ulterior a fost renovat─â ╚Öi adus─â la cele mai bune standarde pentru acei ani.
­čöŞ├Äntre anii 1900-1920 fabrica a devenit una dintre cele mai moderne fabrici din Europa ╚Öi Timi╚Öoreana a devenit berea oficial─â a Casei Regale a Rom├óniei.
­čĆŤCl─âdirea apare pe planurile ora┼čului ├«ncep├ónd cu anul 1806 ╚Öi prezint─â o structur─â de rezisten┼ú─â format─â din st├ólpi ╚Öi grinzi masive din lemn, tipic─â pentru arhitectura industrial─â de la ├«nceputul sec. al XIX-lea. Arcul intr─ârii, ├«n form─â de ÔÇ×m├óner de co┼čÔÇŁ, este o reminiscen┼ú─â a stilului baroc.
­čĆŚCelelalte cl─âdiri ale ansamblului sunt ÔÇ×moderniz─âriÔÇŁ din sec. al XIX-lea ┼či din sec. XX. La ultima restaurare s-a descoperit o plac─â de marmur─â alb─â cu inscrip┼úia Franciscus II 1806, acesta fiind conduc─âtorul Sf├óntului Imperiu Roman, imperiu desfiin╚Ťat ├«n 1806.
­čôőCompleteaz─â formularul de ├«nscriere pentru a cunoa╚Öte comorile din Timi╚Öoara prin intermediul unui treasure hunt: http://treasureoftimisoara.cdpp.ro/inscrieri/
ÔťůProiectul este finan╚Ťat de Municipiul Timi╚Öoara, prin Centrul de Proiecte Timi╚Öoara ╚Öi se desf─â╚Öoar─â cu ajutorul mai multor organiza╚Ťii ╚Öi institu╚Ťii din jude╚Ťul Timi╚Ö.
#cdpp #CentrulDeProiecteTimisoara #Cultura├ÄnPrezent #TreasureOfTimisoara #TreasureOfRomania #cdppcultural preg─âtiri pentru #Timi╚Öoara2023