Skip to content

🗺️Pregătiți pentru următoarea locație cuprinsă în proiectul Treasure of Timișoara? Este vorba de Palatul Ancora, cunoscut și ca Palatul Aladár Kudelich, din cartierul Iosefin.
🏠Palatul reprezintă unul dintre edificiile marcante ale arhitecturii anilor 1900 de la Timişoara.
⛵️Turnul palatului iese în evidență marcând colţul clădirii și este inspirat de silueta turnurilor medievale gotice. În vârful acestuia există montată o ancoră, îndreptată spre canalul navigabil Bega, amintind de activitatea nautică, cândva intensă, de pe râu.
⚓️Curios este că, de fapt, acest semn de casă este rezultatul unei confuzii lingvistice:
◾️Parcela s-a numit cândva „La Ogorul Verde” (Zum Grünen Anger). Pentru cuvântul „ogor” s-a utilizat termenul arhaic în limba germană de „Anger”, cuvânt ieşit în prezent din vorbirea curentă. Pentru că nu s-a mai ştiut în anul 1900 ce înseamnă „Anger”, pronunţat în grai timişorean „Anker”, s-a crezut că este vorba despre „Anker”, adică „ancoră” în vorbirea germană curentă, iar edificiul a primit ca „semn de casă” o ancoră, care se păstrează în denumirea palatului şi în prezent.
🕑O altă curiozitate legată de acest palat este că a fost construit în mai puțin de un an, sub supravegherea arhitectului Martin Gemeinhardt, primind autorizație de construire în 1901 și autorizație de locuire în 1902.
🔅Fii la curent cu toate noutățile vizitând pagina noastră web: treasureoftimisoara.cdpp.ro
✅Proiectul este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara și se desfășoară cu ajutorul mai multor organizații și instituții din județul Timiș.
#cdpp #CentrulDeProiecteTimisoara #CulturaÎnPrezent #TreasureOfTimisoara #TreasureOfRomania #cdppcultural pregătiri pentru #Timișoara2023